Inspirasi Kisah Oprah Winfrey

Sejarah oprah winfreyBermodal keberanian “menjadi diri sendiri”, Oprah menjadi presenter yang paling popular di Amerika dan menjadi wanita selebriti terkaya versi majalah Forbes, dengan kekayaan lebih dari US $ 1 bilionr. “The OprahWinfrey Show” telah dimainkan di hampir seluruh bumi ini.

Tahukah anda? Ia lahir di Mississisipi dari pasangan Afro-Amerika dengan nama Oprah Gail Winfrey pada tarikh 29 Januari 1954. Ayahnya bekas tentera yang kemudian menjadi tukang cukur, sedang ibunya seorang pembantu rumah tangga. Kerana kedua-duanya berpisah maka Oprah kecil pun diasuh oleh neneknya di persekitaran yang kumuh dan sangat miskin.

Luar biasa, di usia 3 tahun Oprah telah boleh membaca Injil dengan keras. “Membaca adalah gerai untuk mengenal dunia” katanya dalam satu wawancaranya. Pada usia 9 hingg 13 tahun, Oprah mengalami gangguan sexual, dia diperkosa oleh saudara sepupu ibunya dan teman-temannya dan berlaku berulang kali. Di usia 14 tahun Oprah harus menerima kenyataan hamil dan melahirkan, namun bayinya laki-lakinya meninggal dua minggu selepas dilahirkan.

Setelah kejadian itu, Oprah memilih lari ke rumah ayahnya di Nashville. Ayahnya mendidik dengan sangat keras dan disiplin tinggi. Dia diwajibkan membaca buku dan membuat ringkasannya setiap pekan. Walaupun tertekan berat, namun kelak disedari bahawa didikan keras inilah yang menjadikannya sebagai wanita yang tegar, percaya diri dan berdisiplin tinggi. Prestasinya sebagai pelajar teladan di SMA membawanya terpilih menjadi wakil siswi yang dijemput ke Rumah Putih. Beasiswa pun di boleh saat memasuki jenjang perguruan tinggi.

Kerjayanya bermula sebagai penyiar radio tempatan ketika di bangku sekolah. Kerjaya di dunia TV di bangun diusia 19 tahun. Dia menjadi wanita negro pertama dan termuda sebagai pembaca berita stesen TV tempatan tersebut. Oprah memulakan debut talkshow TV dalam acara People Are Talking. Dan keputusannya untuk berpindah ke Chicago akhirnya membawa Oprah ke puncak kerjayanya. The Oprah Winfrey Show menjadi acara talkshow dengan rating tertinggi berskala nasional. Sungguh luar biasa! Tayangan acaranya di telivisi selalu sarat dengan nilai kemanusiaan, moral dan pendidikan, menyelamatkan keluarga, inspirasi perjuangan hidup.

Oprah sedar, bila dia boleh mengajak seluruh penonton telivisi, maka bersama, akan mudah mewujudkan segala impiannya untuk membantu mereka yang tertindas atau kekurangan. Oprah juga dikenali dengan kedermawanannya. Pelbagai yayasan telah disantuni, antara lain, rumah sakit dan institusi penyelidikan pesakit AIDs, pelbagai sekolah, pesakit bergantung, pesakit kurang upaya dan banyak lagi.

Dan yang terkini, pada 2 januari 2007 lalu, Oprah menghadiri perasmian sekolah khas kanak-kanak perempuan di kota Henley-on-Video, di luar Johannesburg, Afrika Selatan, yang didirikannya bersama-sama dengan penonton acara televisyennya. Oprah menyisihkan 20 juta pound sterling atau 340 bilion ringgit daripada kekayaannya. “Dengan memberi pendidikan yang baik bagi anak2 perempuan ini, kita akan memulakan menukar bangsa ini” ujarnya berharap.

Kisah Oprah Winfrey ialah kisah seorang anak manusia yang tidak mahu meratapi nasib. Dia berjuang keras untuk kejayaan hidupnya, dan dia berjaya. Dia punya mental baja dan mampu mengubah nasib, dari kehidupan nestapa menjadi manusia berjaya yang punya watak, pendirian yang kukuh, semangat hidup dan menyemangati orang lain. Semangat perjuangannya pantas diteladani!

“Tiada masalah siapa anda, dari mana anda berasal. Kemampuan untuk bangkit dan menang berasal dari diri anda sendiri. “-Oprah Winfrey.

Lain2 Artikel Menarik:

tokjogho

Mengapa Tok Jogho? Sebenarnya, Tok Jogho merupakan ketua dalam satu-satu persembahan Dikir Barat yang amat popular di Kelantan. Penggunaan nama Tok Jogho sebagai pentadbir laman web PanduanPercuma.info adalah berdasarkan fakta yang mana dalam setiap persembahan Dikir Barat, Tok Jogho merupakan nadi kepada keseluruhan persembahan di mana beliau perlu bijak mengatur kata-kata dan menyusun ayat agar persembahannya terserlah dan menarik, lain daripada yang lain. Itulah matlamat PanduanPercuma.info - ingin menjadi sebuah laman web berbahasa Melayu yang unik, penuh dengan maklumat dan informasi kepada semua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*