Drupal, Joomla Atau WordPress – Mana Satu Nak Guna?

cms terbaik untuk blog

Drupal, Joomla atau WordPress? Content Management System atau CMS adalah sebuah aplikasi terbaik untuk merancang, membina dan menguruskan alur kerja sesebuah laman web secara kolaboratif. Pentadbiran canggih CMS membolehkan ramai orang mampu menyumbang dan mengemas kini kandungan di laman web dengan bantuan kawalan akses. Memiliki database di backend membantu untuk menyimpan dan mengambil data dengan selesa. Laman boleh ditambah dan dikemas kini tanpa had, malah pengurusan laman web juga telah menjadi lebih mudah kerana satu perubahan dapat mencerminkan kemas kini di semua halaman.

Ada banyak CMS yang telah berjaya mempelopori dunia internet dalam rekacipta laman web. Dan kita mungkin pernah mendengar, malah mungkin ada di kalangan kita yang sudah mencuba CMS seperti Drupal, Joomla dan WordPress. Ke tiga-tiga CMS ini adalah antara yang paling popular untuk digunakan dalam membina, merancang dan menguruskan laman samada secara peribadi mahu pun secara kolaboratif/berpasukan. Namun apakan mereka ini sesuai dengan keperluan laman web anda? Mari kita teliti keupayaan, keperluan dan kesesuaian setiap CMS dengan fungsi yang kita boleh aplikasikan dalam pembinaan dan pengurusan blog atau laman web kita. Yang pasti setiap CMS ada kebaikan dan kelemahan masing-masing.

 

WordPress adalah pilihan yang tepat untuk halaman blog, malah penggunaannya menjangkaui blog semata-mata dengan keupayaan WordPress digunakan sebagai CMS. Tidak hairanlah bagaimana laman-laman web tersohor di internet menggunakan WordPress sebagai platform laman web mereka. WordPress pada ketika ini adalah platform blogging yang terbesar di dunia di mana lebih daripada 202 juta laman web dibina menggunakannya. WordPress sudah diatur sedemikian rupa sehingga membuatkan proses berblog menjadi lebih mudah. Ditambah pula dengan ciri-ciri sistem WordPress yang mesra pengguna seperti terdapatnya plugin dan tema (themes/templates) yang banyak telah menyokong perkembangan CMS ini .

Joomla sangat user friendly dan CMS memberikan kecekapan untuk menerbitkan kandungan web. Beberapa ciri-ciri Joomla RSS feed, PO, laman web dicetak, news flashes, carian, jajak pendapat blog dan Bahasa antarabangsa.

Joomla sangat pemaju peluang yang sangat besar ramah dan disediakan untuk kustomisasi dan menambah ciri-ciri baru. Dengan cara ini sebuah laman web yang dibina dengan Joomla terlihat jauh lebih baik dan sangat komunikatif dengan penggunanya. Joomla juga mampu menguruskan sebuah komuniti besar dan dalam masa yang singkat telah meraih cukup sedikit pasaran. Namun, dalam hal fleksibiliti Joomla perlu meningkatkan kerana agak di belakang bila dibandingkan dengan Drupal atau WordPress.

Berbicara tentang Drupal, Drupal biasanya digunakan sebagai utiliti backend bagi banyak laman web yang berbeza. Seringkali halaman menyebutkan kuesioner dan FAQ dan yang dimaksudkan untuk Drupal digunakan syarikat melihat. Namun, Drupal memiliki kemampuan untuk menggabungkan ciri-ciri seperti Pengendalian dan mencipta menu, RSS feed, Internet forum, blog menggunakan Single dan multi, sistem template yang kuat dan pendaftaran dan memelihara akaun pengguna.

Drupal sangat ramah pemaju kerana memerlukan coding tetapi tidak disukai oleh desainer. Desainer merasa bosan kerana mempunyai pilihan sangat sedikit untuk ditawarkan. Beberapa pengguna Drupal juga mengeluh tentang kesulitan dalam mengakses.

Kesimpulannya, pemilihan CMS ini bergantung pada keperluan dan pengetahuan teknikal anda dalam menentukan sesuatu CMS itu bersesuan dengan keperluan dan kehendak anda. Ketiga-tiga CMS ini merupakan satu platform yang terbaik dengan disokong oleh ramai pengguna dan syarikat yang menyediakan sokongan tambahan kepada mereka. Hanya keselesaan dan kesesuaian dengan kehendak laman web atau blog anda sahaja yang menjadi penentu pemilihan. Selamat mencuba!

Lain2 Artikel Menarik:

tokjogho

Mengapa Tok Jogho? Sebenarnya, Tok Jogho merupakan ketua dalam satu-satu persembahan Dikir Barat yang amat popular di Kelantan. Penggunaan nama Tok Jogho sebagai pentadbir laman web PanduanPercuma.info adalah berdasarkan fakta yang mana dalam setiap persembahan Dikir Barat, Tok Jogho merupakan nadi kepada keseluruhan persembahan di mana beliau perlu bijak mengatur kata-kata dan menyusun ayat agar persembahannya terserlah dan menarik, lain daripada yang lain. Itulah matlamat PanduanPercuma.info - ingin menjadi sebuah laman web berbahasa Melayu yang unik, penuh dengan maklumat dan informasi kepada semua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*