7 Pengimbas Laman Web URL Secara Online

Pengimbas malware secxara online

Anda mungkin kadangkala melawati laman web atau blog yang secara tidak lansung telah melepaskan banyak skrip atau kod jahat (malicious scripts) atau pun cecacing (worms) dll menyelinap masuk ke komputer peribadi di rumah atau di pejabat. Disebabkan kod atau skrip dan cecacing ini membuatkan komputer anda telah berjangkit dengan virus atau cecacing yang menyebabkan ianya tidak dapat berfungsi dengan sempurna dan ada kalanya terus merosakkan sistem operasi pada komputer anda.

Tahukah anda bahawa ada 7 pengimbas cecacing dan ancaman (threats) online terbaik yang mampu mengimbas sesebuah laman web URL dan memberitahu anda sekiranya di laman tersebut mengandungi sebarang virus, cecacing, exploits, skrip memancing (phishing script) dan pelbagai bentuk malware yang lain. Antara pengimbas online ini adalah:

1. Sucuri (http://sucuri.net)

Sucuri.net

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. AVG Online Web Page Scanner (http://www.avg.com.au/resources/web-page-scanner)

avg online scanner

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Unmask Parasites (http://www.unmaskparasites.com)

Unmask Parasites

 

 

 

 

 

 

 

 

4. URLVoid (http://www.urlvoid.com/)

urlvoid

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Exploit Prevention Lab (http://linkscanner.explabs.com/linkscanner/default.aspx)

Exploit prevention lab

6. Zero Day Scan (http://www.zerodayscan.com/)

zero day scan

Zero Day Scan hanya akan mengimbas laman yang ada authoriti laman FTP

7. Scan This (http://scanthis.net/)

scan this

Nah itulah antara 7 pengimbas laman web terbaik untuk mengesan adanya malware dan cecacing dalam sesebuah laman web. Diharap anda mencubanya!

Lain2 Artikel Menarik:

tokjogho

Mengapa Tok Jogho? Sebenarnya, Tok Jogho merupakan ketua dalam satu-satu persembahan Dikir Barat yang amat popular di Kelantan. Penggunaan nama Tok Jogho sebagai pentadbir laman web PanduanPercuma.info adalah berdasarkan fakta yang mana dalam setiap persembahan Dikir Barat, Tok Jogho merupakan nadi kepada keseluruhan persembahan di mana beliau perlu bijak mengatur kata-kata dan menyusun ayat agar persembahannya terserlah dan menarik, lain daripada yang lain. Itulah matlamat PanduanPercuma.info - ingin menjadi sebuah laman web berbahasa Melayu yang unik, penuh dengan maklumat dan informasi kepada semua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*