Durasi Tidur Mempengaruhi Prestasi Anak-Anak

Tidur merupakan suatu keperluan untuk boleh melakukan aktiviti di hari berikutnya. Tempoh tidur pada malam hari ternyata sangat mempengaruhi kesihatan tubuh seseorang, apatah lagi pada anak-anak.

posisi anak tidur, anak cukup tidur, tempat tidur bayi
Sebuah kajian yang melibatkan 142 pelajar sekolah rendah dilakukan untuk membandingkan jumlah jam tidur dengan prestasi kemahiran akademik. Bila jam tidur anak-anak kurang dari sembilan jam biasanya mendapati kesukaran dalam belajar di sekolah keesokan harinya. Anak-anak berusia enam dan tujuh tahun yang kurang tidur cenderung akan sukar berkomunikasi dan mengerjakan matematik. Kemahiran mengeja, tata bahasa yang digunakan, serta pemahaman mereka juga terganggu. Memori dan kemampuan belajarlah yang terpengaruh.
Kajian ini juga mendapati bahawa semakin ramai anak yang dibenarkan menggunakan komputer dan televisyen di bilik tidur mereka. Padahal, kemudahan ini menyebabkan kurangnya tidur. “Saat ini ada kebimbangan besar mengenai kebiasaan anak-anak menonton televisyen, bermain game komputer atau video pada malam hari yang membuat mereka tidak tidur pada waktu yang sama setiap malamnya,” kata Ramon Cladellas dari Universiti Autonomous di Barcelona.
“Kebanyakan kanak-kanak waktu tidurnya kurang dari yang disyorkan, padahal ini penting untuk intelektual mereka. Bahkan, ini tidak boleh diperbaiki,” tambah Cladellas.
Profesor Russell Foster, kepala ilmu saraf di Universiti Oxford mengatakan, “Sudah jelas bahawa tidur mulai pukul 9 malam hingga pukul 9 pagi dapat mengoptimumkan prestasi kognitif kanak-kanak.” Kebiasaan tidur pada larut malam mempengaruhi prestasi anak dalam tugas sehari-hari, dan membuat mereka sukar mencari penyelesaian dari masalah yang lebih kompleks.

Oleh itu pasti anak-anak mahu pun anda memperolehi jumlah tidur yang mencukupi. Jika anak-anak memerlukan masa tidur selama 9 – 11 jam, orang dewasa hanya perlu 5 – 8 jam saja.

 

Lain2 Artikel Menarik:

tokjogho

Mengapa Tok Jogho? Sebenarnya, Tok Jogho merupakan ketua dalam satu-satu persembahan Dikir Barat yang amat popular di Kelantan. Penggunaan nama Tok Jogho sebagai pentadbir laman web PanduanPercuma.info adalah berdasarkan fakta yang mana dalam setiap persembahan Dikir Barat, Tok Jogho merupakan nadi kepada keseluruhan persembahan di mana beliau perlu bijak mengatur kata-kata dan menyusun ayat agar persembahannya terserlah dan menarik, lain daripada yang lain. Itulah matlamat PanduanPercuma.info - ingin menjadi sebuah laman web berbahasa Melayu yang unik, penuh dengan maklumat dan informasi kepada semua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*