7 Pengganti Notepad Pada Windows

notepad1

Notepad adalah salah satu daripada beberapa peralatan piawai yang menjadi sebahagian daripada sistem operasi Windows dan yang belum berubah sejak awal pelepasan Windows.  Notepad adalah mudah digunakan dan mempunyai beberapa ciri / peranti tambahan. Jadi adalah lebih baik untuk mencari pengganti, yang akan mengatasi semua masalah yang terdapat pada Notepad.

Mengapa Pengganti?

Notepad mempunyai beberapa kelemahan, yang dapat dikenal pasti setiap orang yang sering menggunakannya. Berikut adalah senarai ringkas kelemahan-kelemahan tersebut:

  • Tidak mempunyai sokongan untuk menyunting lebih daripada satu dokumen sekali gus
  • Tidak memaparkan baris nombor (ini bahagian lebih sukar untuk pengaturcara / debugger)
  • Tidak menyokong penyorotan sintaks (syntax highlighting)
  • Tidak menyokong fail yang lebih besar
  • Ianya lagi-lagi merupakan produk Microsoft 🙂

Untuk mengatasi kekurangan ini dan lainnya, banyak programmer mencari penyelesaian dengan mencipta program ala Notepad yang baru yang lebih baik dan mudah digunakan seperti Notepad asal, namun menawarkan ciri-ciri tambahan dan peranti tambahan yang tidak tersedia pada Notepad Windows.

Jika anda menggoogle dalam internet dengan teks carian seperti “notepad replacement freeware”, anda akan memperolehi senarai pengganti Notepad percuma yang boleh didapati. Antara 7 pengganti notepad yang boleh disenaraikan di sini (berdasarkan populariti program tersebut) ialah:

1) Notepad++ (http://notepad-plus.sourceforge.net/uk/site.htm)

notepadpp.jpgNotepad + + adalah program penyunting kod (code editor) percuma yang berasaskan sumber terbuka dan merupakan pengganti Notepad yang terbaik. Notepad + + menyokong beberapa bahasa pengaturcaraan.  Ciri-cirinya yang termasuk penyorotan sintaks (syntax highlighting), kod lipat (code folding) auto-completion, multi-dokumen, drag dan drop, penuh sokongan carian biasa dan sebagainya. Ianya juga mempunyai ciri-ciri makro lanjutan seperti ciri rakaman dan main balik. Tambahan pula, Notepad + + sering dikategorikan sebagai pengganti Notepad terbaik oleh kebanyakan pelayar-pelayar di internet. Anda boleh memuat turun Notapad++ di sini.

2) Programmer’s Notepadhttp://www.pnotepad.org/

pnotepadProgrammer’s Notepad adalah percuma, open source, teks editor dengan peranti tambahan khusus untuk Programmers.  Programmer’s Notepad adalah projek Notepad Sumber terbuka yang dipaparkan dalam Source Forge dan merupakan salah satu pengganti notepad terbaik terutama untuk programer.  Ciri-ciri utama meliputi petanda buku (bookmark), kod penyorotan / ganda (code highlighting / folding), tiada batasan saiz fail, sokongan dokumen bertab, ciri pengurusan projek dan banyak lagi. Programmer’s Notepad adalah pilihan kegemaran saya untuk pengganti Notepad. Anda boleh memuat turun Programmers Notepad di sini.

3) PSPad – http://www.pspad.com/

pspadPSPad is freeware code editor and wonderful notepad replacement. PSPad adalah kod freeware notepad editor dan indah pengganti.  PSPad menawarkan ciri utama seperti kaya dengan cara menformat teks, mengedit kod perkasa ciri, pengurusan projek, penyorotan sintaks,  auto-pembetulan,  editor HEX, perbezaan teks, penyemak ejaan, perekod makro dan banyak lagi. PSPad also has inbuilt FTP functionality which is a plus for Web developers and Bloggers. PSPad juga memiliki fungsi  FTP terbina dalam yang merupakan nilai tambah bagi para pembina Web dan Blogger.

Antara ciri-ciri PSPad yang menarik ialah ia menyokong pelbagai bahasa dunia seperti Bosnian, Brazilian, Catalan, Chinese Simplified, Chinese Traditional, Croatian, Czech, German, English, French, Galician, Greek, Hungarian, Indonesian, Italian, Japanese, Kurdish, Malay, Nederlands, Norwegian, Polish, Portuguese, Romanian, Russian, Slovak, Spanish, Serbian, Finnish, Swedish, Turkish dan Ukrainian. Begitu juga dengan sokongan kepada jenis bahasa pengaturcaraan seperti C++, Cobol, MS-Dos batch, CSS, Forth, Fortran, FoxPro, HTML, XHTML, INI, Inno Setup, Java, JavaScript, KixStart, Object Pascal, Perl, PHP, Python, RSS, SQL, TCL/TK, Unix ShellScript, VBScript, Visual Basic, X86 assembler. Pendek kata, ia amat sesuai untuk kegunaan programmer dan penuilis blog.

PSPad merupakan editor yang lebih maju berbanding semua editor yang disebutkan di sini. Jika anda mencari sesebuah editor yang berfungsi penuh dan kaya dengan ciri-ciri menarik, maka  PSPad editor seharusnya menjadi pilihan anda. Anda boleh memuat turun PSPad di sini

4) Metapad – http://liquidninja.com/metapad/

metapad.pngMetaPad adalah kecil, pantas dan benar-benar penyunting teks percuma. Ini direka khusus untuk menggantikan Notepad sepenuhnya kerana merangkumi semua ciri Notepad dan beberapa ciri tambahan.  Antara ciri-ciri tersebut adalah panel alat kefungsian (tool bar functionality), percetakanWYSIWYG , auto indentasi dan sebagainya. Ia juga dikatakan menggunakan jumlah memori yang lebih sedikit berbanding Notepad Windows. Jadi sekiranya anda berpendapat untuk memiliki ciri-ciri ringan dan ringkas Notepad, anda sepatutnya mencuba MetaPad. Anda akan dapati ianya lebih baik berbanding dengan Notepad asal. Anda boleh memuat turun MetaPad di sini. Selamat mencuba.

5) Notepad2 – http://www.flos-freeware.ch/notepad2.html

notepad2.gifNotepad2 adalah program ringan, percuma dan penyunting teks berasaskan sumber terbuka. Notepad2 adalah Notepad berfungsi penuh seperti editor lain dengan sokongan penyorotan sintaks Ianya juga berasakan pada komponen Scintilla iaitu kod sumber terbuka mirip dengan Notepad + +.  Ciri-cirinya juga meliputi ciri drag dan drop, carian ekspresi, penyorotan sintaks untuk kebanyakan bahasa pengaturcaraan. Notepad2 paling sesuai untuk orang-orang yang memerlukan kesederhanaan seperti Notepad dan ciri penyorotan kod (code highlighting) yang amat bersesuaian dengan projek pengaturcaraan. Anda boleh memuat turun program Notepad2 di sini.

6) NoteTab Light – http://www.notetab.com/overview.php

Note Tab Light v6.12 merupakan aplikasi yang dicipta khas untuk menjadi pengganti NotePad yang asal. Ianya juga merupakan penyunting HTML yang berkebolehan tinggi. Walaupun ianya merupakan versi yang terhad berbanding dengan versi NoteTab Pro yang berskala Premium , namun ianya sudah mencukupi untuk berfungsi menggantikan Notepad.  BAnyak kelebihan yang ada pada NoteTab Light. Antaranya anda boleh menggunakannya untuk menyunting fail dengan saiz yang bear, disertakan dengan keupayaan membuka multi-fail berasaskan antaramuka tab, anda tidak perlu risau apabila menyunting sesuatu fail. Ianya juga berkeupayaan merakam makro dan shortcuts yang amat berguna kepada anda. Bagi programmer dan penulis blog, anda boleh menggunakan fungsi suntingan html dengan begitu mudah sekali. Anda boleh memuat turun program ini di sini.

7) TED Notepad – http://jsimlo.sk/notepad/

ted notepad.gifTED Notepad adalah editor percuma untuk teks yang betul-betul plain (true plain text). Ianya kelihatan seperti Notepad Windows yang asal tetapi mempunyai ciri-ciri tambahan dan peralatan untuk tujuan penyuntingan yang pantas, senang dan maju. Penyunting yang amat ringan ini boleh dimuatkan ke dalam pemacu cakera (floppy) atau pendrive dan boleh terus digunakan tanpa perlu dipasang pada komputer terlebih dahulu. Mempunyai banyak fungsi pemerosesan teks seperti Word Processor, tools, banyak hotkeys dan fungsi clipboard. Anda juga akan mendapati beberapa ciri yang amat inovatif. TED Notepad amat berguna untuk kegunaan harian menulis artikel yang dikategorikan sebagai dokumen plain text dan lists. Mencipta skrip (scripts) dan fail berbentuk html adalah antara bentuk fail yang amat sesuai digunakan untuk pengganti Notepad ini.

Lain-lain pengganti Notepad yang boleh dikatakan berbaloi untuk dikhabarkan di di sini ialah  Notepad SX terbitan SX Software. Oleh kerana saya tidak pernah mencuba program ini, saya tidak boleh menceritakan tentang funsi dan ciri-ciri menarik secara terperinci. Namun anda boleh mencubanya sendiri dengan memuat turun aplikasi tersebut di sini.

Saya telah senaraikan 7 Pengganti Notepad yang saya telah mencuba ke semuanya di mana saya pada akhirnya telah memilih Notepad ++ sebagai alternatif kepada Notepad yang asal. Cuba dan berikan padangan anda di sini. Pengganti Notepad yang mana satu menjadi kegemaran anda? SELAMAT MENCUBA!!

Technorati : ,
Del.icio.us : ,

Lain2 Artikel Menarik:

tokjogho

Mengapa Tok Jogho? Sebenarnya, Tok Jogho merupakan ketua dalam satu-satu persembahan Dikir Barat yang amat popular di Kelantan. Penggunaan nama Tok Jogho sebagai pentadbir laman web PanduanPercuma.info adalah berdasarkan fakta yang mana dalam setiap persembahan Dikir Barat, Tok Jogho merupakan nadi kepada keseluruhan persembahan di mana beliau perlu bijak mengatur kata-kata dan menyusun ayat agar persembahannya terserlah dan menarik, lain daripada yang lain. Itulah matlamat PanduanPercuma.info - ingin menjadi sebuah laman web berbahasa Melayu yang unik, penuh dengan maklumat dan informasi kepada semua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*