Bagaimana Nak Dapatkan Kembali Fail Excel Yang Rosak

tip EXCELTip berikut akan membantu anda untuk mengembalikan file yang telah corrupt dari Microsoft Excel. Tidak perlu untuk menggunakan perisian pihak ketiga untuk menguruskan jenis fail rosak, kerana Microsoft menyediakan sokongan bina-dalam pada Excel untuk mengendalikan fail-fail tersebut dalam cara yang lebih baik. Anda boleh menggunakan SYLK (Symbolic Link) format untuk mengembalikan fail rosak kepada keadaan sebelumnya. Ikuti langkah-langkah berikut untuk memulihkan fail yang corrupt di MS Excel:

Pertama klik pada butang Start, pergi ke Program dan klik pada Microsoft Excel untuk menjalankan halaman excel.

excel

Sekarang masuklah ke menu –File- dan klik pada pilihan Open untuk membuka fail yang corrupt.

Sekarang pergi semula ke menu —File– dan klik pada pilihan <Save As> untuk menyimpan fail sebagai jenis SYLK.Klik butang <Save> untuk meneruskan.

save-as-type

Di sini jika anda ingin mengembalikan beberapa lembar kemudian menyimpan setiap lembar secara berasingan sebagai jenis SYLK.

slk-types

Klik pada butang Yes bapabila anda menerima mesej “Book2.slk may contain features that are not compatible with SYLK (Symbolic Link). Do you want to keep the workbook in this format?” (Adakah anda ingin menyimpan buku kerja dalam format ini? “

slk-types

Sekarang tutup semua fail excel yang telah dibuka dan pergi ke menu File dan klik pada pilihan Open untuk membuka jenis fail .slk yang anda simpan daripada langkah sebelumnya.

Sekarang gunakan lagi menu –File- tadi dan klik pada pilihan <Save As> untuk menyimpan fail sebagai format Microsoft Excel Workbook. Klik butang <Save> untuk menamatkan proses. Anda akan mendapat fail Excel anda semula.

worksheet

Lain2 Artikel Menarik:

tokjogho

Mengapa Tok Jogho? Sebenarnya, Tok Jogho merupakan ketua dalam satu-satu persembahan Dikir Barat yang amat popular di Kelantan. Penggunaan nama Tok Jogho sebagai pentadbir laman web PanduanPercuma.info adalah berdasarkan fakta yang mana dalam setiap persembahan Dikir Barat, Tok Jogho merupakan nadi kepada keseluruhan persembahan di mana beliau perlu bijak mengatur kata-kata dan menyusun ayat agar persembahannya terserlah dan menarik, lain daripada yang lain. Itulah matlamat PanduanPercuma.info - ingin menjadi sebuah laman web berbahasa Melayu yang unik, penuh dengan maklumat dan informasi kepada semua.

One thought on “Bagaimana Nak Dapatkan Kembali Fail Excel Yang Rosak

  • 01/02/2013 at 10:57 pm
    Permalink

    Assalmualaikum..Berbagai-bagai maklumat penting untuk para pelajar,samada belum bekerja atau sudah bekerja,ada di siniu . Sila klik untuk menaiktaraf pengetahuan dan kemahiran anda, Jazakumullah hukhoiran.TQ…..

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*