Cara Mudah Untuk Membuang Warning XP Not Genuine

windows skrin wga thumbPernahkah anda mengalami masalah warna latar pada desktop Windows anda menjadi hitam dan anda dipaparkan dengan satu skrin “This copy of Windows is not genuine” seperti di bawah:

windows skrin wga

Ini sebenarnya cara Microsoft membendung kegiatan cetak rompak perisian Windows dengan mewujudkan apa yang dilabel sebagai “Genuine Software Validation”. Ramai pengguna Windows secara “TIDAH SAH” seluruh dunia mendapat apa yang boleh disifatkan sebagai “WARNING” syarikat gergasi tersebut supaya menggunakan perisian yang asli dengan membelinya secara sah di pasaran.

Ada juga di kalangan pengguna yang agak mahir mengambil jalan ringkas dengan menformat semula PC mereka untuk menyelesaikan masalah tersebut, namun ia akan muncul semula sekiranya anda “MENGAKTIFKAN” opsyen Automatic Windows Updates pada Windows XP anda. Sekiranya anda belum lagi masalah ini, anda disarankan terlebih dahulu buangkan opsyen pada Automatic Windows Updates di Windows anda. Bagi sesiapa yang menghadapi masalah ini, cubalah tips berikut sebelum anda mengambil keputusan untuk format semula PC anda.

Masalah WGA ini tersebar disebabkan oleh :

  • Apabila anda mengaktifkan Automatic Upadates
  • Software tersebut akan dipasang secara automatik kedalam sistem komputer anda
  • Arahan yang dikeluarkan oleh software tersebut akan menyahaktifkan(disable) background anda dan beberapa fungsi penting (key features) lain..

Cara Mengatasinya

1. Buka Windows Task Manager.

2. Matikan (end) wgatray.exe process in Task Manager.

3. Restart Windows XP dalam Safe Mode (tekan F8 semasa PC nak bootup).

4. Padam/Delete WgaTray.exe dari folder c:’Windows’System32.

5. Padam/Delete WgaTray.exe dari folder c:’Windows’System32’dllcache.

6. Buka RegEdit. (dengan menaip regedit pada opsyen Run..)

7. Cari (browse) lokasi ini:-

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft’Windows NT’CurrentVersion\Winlogon\Notify

8. Delete folder ‘WgaLogon’ dan kesemua isinya.

9. Reboot Windows XP.

Diharap artikel ini dapat membantu anda menyelesaikan masalah “Windows Not Genuine” anda. Sekiranya anda mampu dari segi kewangan, belilah software yang asli dan JANGAN SEKALI-KALI MENGGUNAKAN software TIDAK SAH!

Lain2 Artikel Menarik:

tokjogho

Mengapa Tok Jogho? Sebenarnya, Tok Jogho merupakan ketua dalam satu-satu persembahan Dikir Barat yang amat popular di Kelantan. Penggunaan nama Tok Jogho sebagai pentadbir laman web PanduanPercuma.info adalah berdasarkan fakta yang mana dalam setiap persembahan Dikir Barat, Tok Jogho merupakan nadi kepada keseluruhan persembahan di mana beliau perlu bijak mengatur kata-kata dan menyusun ayat agar persembahannya terserlah dan menarik, lain daripada yang lain. Itulah matlamat PanduanPercuma.info - ingin menjadi sebuah laman web berbahasa Melayu yang unik, penuh dengan maklumat dan informasi kepada semua.

5 thoughts on “Cara Mudah Untuk Membuang Warning XP Not Genuine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*