AbiWord: Word Processor yang percuma untuk Windows, Linux, dan Mac

abiword percumaKadang-kadang anda memerlukan aplikasi pengolah kata sahaja dan bukannya satu set aplikasi pejabat seperti Microsoft Office. Apatah lagi, aplikasi tersebut adalah aplikasi yang percuma, merentasi 3 platform sistem operasi utama dunia seperti Windows, Apple Mac dan Linux. Hari ini kita diketemukan dengan perisian aplikasi AbiWord yang merupakan pengolah kata percuma.

Menggunakan AbiWord

Selama instalasi Abi Word, pastikan anda menghubungkannya dengan format popular iaitu DOC dan RTF, jika anda ingin membuka dokumen Microsoft Word daripada orang lain. Dari sini anda juga boleh tatal ke bawah dalam tetingkap komponen dan pilih daripada beberapa kamus bahasa.

1-abi

Tata letak ini mirip dengan aplikasi pengolah kata lain dan mudah digunakan.

2-abi

Anda boleh menetapkan toolbar tambahan untuk dokumen lebih mudah mengedit dan penciptaan.

4-abi

AbiWord merupakan multi-platform dan di sini adalah contoh menjalankannya di Ubuntu Linux.

sshot-2009-10-16-[22-45-55]

Apa yang menarik tentang AbiWord adalah ada beberapa plugin yang tersedia untuk meningkatkan kefungsiannya. Dapatkan plugin AbiWord Importer/Exporter (Pmerupakan plugin Pengimport / Pengeksport untuk Menginstal Microsoft Office Open XML) yang memungkinkan anda untuk membuka fail format terkini MS Office iaitu .DOCX.

5-abi

Dalam plugin pak Pencetak anda boleh menambah beberapa ciri untuk membantu dalam penciptaan dan penelitian dokumen.

6-abi

Jika anda ingin membuat dokumen dengan cepat beralih ke template yang disertakan.

8-abi

Sebagai contoh ini adalah apa yang pekerja seperti direktori template.

7-abi

Kesimpulan

AbiWord merupakan solusi yang bagus jika anda memerlukan program pengolah kata, tetapi tidak perlu kepada pakej lengkap yang BERAT seperti Microsoft Office. Ianya merupakan satu aplikasi yang senang dan tangkas semasa digunakan dan mempunyai banyak flesibiliti melalui konsep plugin, seterusnya mempunyai banyak pilihan untuk mencipta dokumen-dokumen lain. Ia juga akan menjimatkan pemasangan aplikasi-aplikasi lain kerana beberapa jenis format dokumen tersedia melalui plugin tersebut dan membuatkan ianya interchanging dengan MS Word atau Open Office dengan mudah sekali. AbiWord juga teerdapat dalam versi Portable yang mana ianya amat sesuai untuk komputer Netbook kerana anda tidak perlu melakukan sebarang instalasi perisian untuk menggunakannya.

Download AbiWord untuk Windows, Mac, atau Linux

Lain2 Artikel Menarik:

tokjogho

Mengapa Tok Jogho? Sebenarnya, Tok Jogho merupakan ketua dalam satu-satu persembahan Dikir Barat yang amat popular di Kelantan. Penggunaan nama Tok Jogho sebagai pentadbir laman web PanduanPercuma.info adalah berdasarkan fakta yang mana dalam setiap persembahan Dikir Barat, Tok Jogho merupakan nadi kepada keseluruhan persembahan di mana beliau perlu bijak mengatur kata-kata dan menyusun ayat agar persembahannya terserlah dan menarik, lain daripada yang lain. Itulah matlamat PanduanPercuma.info - ingin menjadi sebuah laman web berbahasa Melayu yang unik, penuh dengan maklumat dan informasi kepada semua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*