Sejarah Komputer Laptop dan Notebook

Adalah agak sukar untuk menentukan komputer bimbit atau laptop yang pertama dihasilkan di dunia. Komputer bimbit pertama tidak tampak seperti saiz buku dan terlipat seperti notebook atau pun laptop yang kita kenal sekarang, bagaimanapun, kedua-duanya bercirikan mudah alih dan lapable, dan mengarah kepada perkembangan gaya notebook sekarang.

First Laptop? Mungkin
Ditubuhkan pada tahun 1979 oleh seorang penduduk United Kingdom, William Moggridge, anda Grid Systems Corporation, the Grid Compass adalah perlima berat model apapun setara dalam kinerja dan digunakan oleh NASA pada pesawat ulang-alik program pada awal 1980-an. Didatangkan dengan jumlah memori sebanyak 340KB dan dengan die-cast magnesium electroluminescent casing dan skrin paparan grafik yang boleh dilipat.

Komputer Seperti Gavilan Laptop Pertama?
Manny Fernandez mempunyai idea untuk sebuah laptop yang dirancang dengan baik bagi para eksekutif yang sudah mula menggunakan komputer. Fernandez, yang memulakan Gavilan Komputer, dipromosi mesin-nya yang pertama “laptop” komputer Mac 1983. Banyak sejarawan menganggap Gavilan sebagai yang pertama berfungsi penuh komputer laptop.

Komputer Laptop Pertama — Osborne 1
Komputer dianggap oleh kebanyakan sejarawan untuk menjadi komputer

Komputer Laptop Pertama: Osborne 1
Komputer Laptop Pertama: Osborne 1

bimbit sejati yang pertama  adalah Osborne 1. Adam Osborne, seorang bekas penerbit buku menubuhkan Osborne Computer dan menghasilkan Osborne 1 pada tahun 1981, sebuah komputer bimbit yang beratnya 24 paun dan kosnya $US 1795. Osborne 1 datang dengan skrin 5″, port modem, dua 5 1/4 floppy drive, sebuah koleksi besar program paket software, dan bateri.  Walau bagaiamana pun usia syarikat komputer sangat pendek dan tidak berjaya dalam pasaran. (Gambar kedua)

Lebih Sejarah Laptop pengalaman pertama

 • Juga dilancarkan pada tahun 1981, Epson HX-20, sebuah komputer
  Komputer Notebook Pertama: Epson HX 20

  bimbit bertenaga bateri, dengan skrin layar LCD bersaiz 20 aksara x 4 baris dan datang dengan pencetak terbina dalam.

 • Pada bulan Januari 1982, Microsoft Kazuhiko Nishi dan Bill Gates memulakan diskusi tentang cara merancang komputer bimbit, berdasarkan menggunakan layar kristal cair baru atau LCD skrin. Kazuhiko Nishi kemudian menunjukkan prototaip untuk Radio Shack yang bersetuju untuk menghasilkan komputer.
 • Pada tahun 1983, Radio Shack mengeluarkan TRS-80 Model 100,  yang dikendalikan oleh 4 paun bateri komputer bimbit dengan datar dan lebih daripada sebuah laptop desain.
 • Pada Februari 1984, IBM isytiharkan IBM 5.155 Portable Personal Computer.
 • Tiga tahun kemudian pada tahun 1986, Radio Shack melepaskan model  TRS Model 200 yang dipertingkatkan dan lebih kecil .
 • Pada tahun 1988, Compaq Computer memperkenalkan laptop pertama PC dengan VGA grafik – yang Compaq SLT/286.
 • Pada tahun 1989, NEC UltraLite dilancarkan, dianggap oleh beberapa orang untuk menjadi yang pertama “notebook gaya” komputer. Itu adalah ukuran laptop komputer yang beratnya di bawah 5 lbs. (Gambar kedua)
 • Pada bulan September 1989, Apple Computer dirilis pertama Macintosh Portable yang kemudian berubah menjadi Powerbook. (Gambar kedua)
 • Pada tahun 1989, Zenith Data Systems merilis Zenith MinisPort, Sebuah 6-paun komputer laptop. (lebih Zenith laptop)
 • Pada bulan Oktober 1989, Compaq Computer merilis notebook pertama PC, Compaq LTE.
 • Pada bulan Mac 1991, Microsoft merilis Microsoft Ballpoint Mouse yang digunakan baik tetikus dan trackball teknologi dalam peranti penunjuk yang direka untuk komputer laptop.
 • Pada Oktober 1991, Apple merilis Komputer Macintosh PowerBook 100, 140Dan 170 – Semua gaya notebook laptop. (lebih Powerbooks)
 • Pada Oktober 1992, IBM melancarkan ThinkPad 700 komputer riba.
 • Pada tahun 1992, Intel dan Microsoft melancarkan spefikasi APM atau Advanced Power Management untuk komputer laptop.
 • Pada tahun 1993, PDA atau Personal Digital Asisten pertama dilancarkankan. PDA adalah pena berasaskan komputer bimbit.

Lain2 Artikel Menarik:

tokjogho

Mengapa Tok Jogho? Sebenarnya, Tok Jogho merupakan ketua dalam satu-satu persembahan Dikir Barat yang amat popular di Kelantan. Penggunaan nama Tok Jogho sebagai pentadbir laman web PanduanPercuma.info adalah berdasarkan fakta yang mana dalam setiap persembahan Dikir Barat, Tok Jogho merupakan nadi kepada keseluruhan persembahan di mana beliau perlu bijak mengatur kata-kata dan menyusun ayat agar persembahannya terserlah dan menarik, lain daripada yang lain. Itulah matlamat PanduanPercuma.info - ingin menjadi sebuah laman web berbahasa Melayu yang unik, penuh dengan maklumat dan informasi kepada semua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*