Rahsia Telefon Bimbit – Penyelamat Anda?

rahsia_telefon_bimbitTahukah anda bahawa telefon bimbit anda mungkin menjadi penyelamat anda di saat kecemasan dan anda memerlukan bantuan. Ada beberapa perkara yang dapat dilakukan dengan telefon bimbit anda di saat kecemasan yang mungkin anda tidak mengetahuinya. Bahkan ianya mungkin dapat menyelamatkan anda di saat-saat genting di mana tidak terdapat sebarang peralatan atau seseorang yang boleh membantu. Mari kita dalami rahsia telefon bimbit anda yang mampu membantu anda di waktu sedemikian.

1. Nombor Kecemasan Seluruh Dunia – The Emergency Number Wordwide

Tahukah anda nombor kecemasan untuk telefon bimbit seluruh dunia adalah 112. Jika anda mendapati anda berada di suatu kawasan yang tiada rangkaian liputan dan anda berada dalam situasi kecemasan, hanya dail 112 dan telefon bimbit anda akan mencari sebarang rangkaian lain yang ada berhampiran untuk menetapkan nombor kecemasan tersebut. Menariknya, nombor ini akan dapat didail dan berfungsi walaupun telefon anda dikunci (lock)

2. Adakah anda tertinggal kunci kereta di dalam kereta anda yang berkunci? Adakah kereta anda mempunyai “Kekunci Remote”. Perkara ini mungkin bermanfaat kepada anda suatu hari nanti. Ianya mungkin merupakan alasan terbaik untuk memiliki telefon bimbit. Jika anda tertinggal kunci kereta di dalam kereta berkunci dan kunci kereta spare ada di rumah anda, telefon sesiapa dirumah anda menggunakan telefon bimbit (ke dua-dua pengguna mesti menggunakan telefon bimbit) . Hold your cell phone about a foot from your car door and have the person at your home press the unlock button, holding it near the mobile phone on their end. Pegang telefon anda sekitar jarak satu kaki dari pintu kereta anda dan suruh orang di rumah anda tekan butang unlock pada kunci spare tersebut, memegangnya dekat telefon bimbitnya. Kereta anda akan terbuka dari terkunci secara automatik. Amat menjimatkan dan menyelamatkan seseorang daripada hperlu memandu ke lokasi kereta anda. Jarak bukan masalah. You could be hundreds of miles away, and if you can reach someone who has the other “remote” for your car, you can unlock the doors. Anda mungkin berada ratusan batu jauhnya, dan jika anda boleh menghubungi orang yang mempunyai “kunci remote” untuk kereta anda, anda boleh membuka pintu kereta anda.

3. Rahsia Sel Beteri Telefon Bimbit:

Bayangkan sel bateri telefon anda sangat rendah, anda sedang menunggu telefon penting dan anda tidak memiliki pengecas. Sebenarnya telefon Nokia ini dilengkapi dengan bateri sandaran (backup). Untuk mengktifkannya, tekan *3370# dan telefon anda anda direstart dan akan menujukkan kuasa bateri mengingkat kepada 50%. Bateri reserve ini akan dicas semula apabila anda mengecas telefon bimbit anda.

4. Cara mematikan telefon curi?
Untuk menyemak nombor siri telefon bimbit anda, masukkan nombor berikut pada telefon anda:

* # 0 6 # * # 0 6 #

Satu kod 15 digit akan muncul di skrin. Nombor ini adalah unik untuk setiap telefon bimbit. Write it down and keep it somewhere safe. Salinkan nombor siri tersebut dan simpannya di tempat yang selamat. Bila telefon anda dicuri, anda boleh menelefon pembekal khidmat selular anda dan berikan mereka kod ini. Mereka akan mampu menyekat telefon anda sehingga bahkan jika pencuri menukar kad sim kepada yang lain. Telefon anda akan menjadi TIDAK BERGUNA secara TOTAL. Anda mungkin tidak akan mendapatkan semula telefon anda, tapi setidaknya anda tahu bahawa siapa pun yang mencurinya tidak boleh MENGGUNAKAN/MENJUALnya. Jika setiap orang melakukan hal ini, tidak akan ada gunanya orang mencuri telefon bimbit di dunia ini.

Begitulah rahsia tersembunyi di sebalik setiap telefon bimbit yang ada di pasaran. Yang penting, pastikan anda membeli telefon bimbit yang ASLI dan bukannya yang KLON seperti terdapat di kebanyakan pasaran di Malaysia ini. SEMUA RAHSIA INI adalah untuk KEGUNAAN KECEMASAN SAHAJA!!

Technorati : , , ,
Del.icio.us : , , ,

Lain2 Artikel Menarik:

tokjogho

Mengapa Tok Jogho? Sebenarnya, Tok Jogho merupakan ketua dalam satu-satu persembahan Dikir Barat yang amat popular di Kelantan. Penggunaan nama Tok Jogho sebagai pentadbir laman web PanduanPercuma.info adalah berdasarkan fakta yang mana dalam setiap persembahan Dikir Barat, Tok Jogho merupakan nadi kepada keseluruhan persembahan di mana beliau perlu bijak mengatur kata-kata dan menyusun ayat agar persembahannya terserlah dan menarik, lain daripada yang lain. Itulah matlamat PanduanPercuma.info - ingin menjadi sebuah laman web berbahasa Melayu yang unik, penuh dengan maklumat dan informasi kepada semua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*