5 Cara Panjangkan Jangka Hayat Bateri iPhone

 

Kebelakangan ini ada laporan dari laman teknologi menyebutkan handset terbaru Apple, iPhone 4S, mengalami kurang upaya bateri.

Namun Apple mengesahkan kesalahan itu terdapat pada iOS 5, bukan di perantinya. Jika anda sudah mengaplikasikan iOS 5, berikut ini lima perkara yang boleh dilakukan untuk meningkatkan daya hidup bateri iPhone.

1. Atur zon masa secara manual
Default di iOS 5 automatik menyesuaikan zon waktu berdasarkan panggilan berulang ke radio GPS yang menguras bateri besar. Untuk mematikannya, masuklah ke menu Settings-> Location Services-> System Services-> Tetapan Time Zone. Perlu diketahui tetapan ini tidak ada di bahagian Date & Time.

2. Matikan Perkhidmatan Lokasi
Anda boleh mematikan Location Services untuk memelihara hidup bateri. Tetapi anda harus mengaktifkan kembali pandu arah GPS dan tugas lain apabila diperlukan.

3. Matikan pemberitahuan
Pemberitahuan boleh menguras bateri. Selain itu matikan fungsi WiFi, Bluetooth dan GPS bila tidak diperlukan. Di iOS 5, Apple menghapuskan pemberitahuan global dalam menu Settings. Jadi anda tidak boleh mematikan mereka semua dalam satu tembakan.

Untuk melakukannya Settings-> Notifications tekan kategori tertentu (Phone, Messages, Reminders) atau aplikasi (Walgreens, Zillow dan sebagainya) dan menuju Notification Center di atas Off.

4. Semak e-mel secara manual
Atur semua akaun dunia maya anda untuk update secara manual. Hal ini berlaku sama untuk update Facebook dan Twitter

5. Semak kemas kini perisian
Anda boleh memeriksa kemas kini sistem operasi menggunakan kabel USB dan penyegerakan iTunes. Pergi ke Settings-> General-> Software Update. Apple baru-baru ini menghantar iOS 5.0.1 ke pemaju. Kemas kini sistem operasi iOS 5 itu meliputi pembaikan bug untuk daya tahan bateri.

Lain2 Artikel Menarik:

tokjogho

Mengapa Tok Jogho? Sebenarnya, Tok Jogho merupakan ketua dalam satu-satu persembahan Dikir Barat yang amat popular di Kelantan. Penggunaan nama Tok Jogho sebagai pentadbir laman web PanduanPercuma.info adalah berdasarkan fakta yang mana dalam setiap persembahan Dikir Barat, Tok Jogho merupakan nadi kepada keseluruhan persembahan di mana beliau perlu bijak mengatur kata-kata dan menyusun ayat agar persembahannya terserlah dan menarik, lain daripada yang lain. Itulah matlamat PanduanPercuma.info - ingin menjadi sebuah laman web berbahasa Melayu yang unik, penuh dengan maklumat dan informasi kepada semua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*