Ilusi Optik – Ajaibnya Otak Manusia

Ilusi optik selalu mempesonakan manusia sejagat kerana apabila ianya pertama kali dijumpai, menimbulkan pelbagai persoalan tentang bagaimana cara otak kita bekerja. Ilusi optik berikut pasti akan menguji imaginasi anda dan kemahiran pemerhatian anda ke tahap maksima. Oleh itu cuba lihat dan uji bagaimana keupayaan otak anda berfikir.

Walaupun bertahun-tahun penelitian dan kajian dibuat, otak manusia masih memiliki banyak misteri yang belum terungkai. Cara otak kita merasakan realiti adalah sebuah topik yang diperdebatkan untuk jangka waktu yang lama dan jawabannya masih lagi agak kabur.  Walaupun kita mungkin tepengaruh untuk percaya bahawa apa yang kita lihat adalah sama dengan apa yang minda kita fikir/rasakan, namun beberapa contoh ilusi optik berikut mampu membuat kita berfikiran sebaliknya.

ilusi optik imej segi tiga

Contoh pertama adalah gambar yang menunjukkan seolah-olah ada 2 segitiga, namun hakikatnya ialah hanya ada 1 segitiga yang dilukis. Ilusi optik ini dikenali sebagai ilusi Segitiga Kanisza .

Berikut adalah beberapa contoh ilusi optikal yang lain:

Ilusi Fraser Spiral
Kontras dalam gambar  ini seolah-olah mewujudkan satu siri lingkaran atau spiral konsentrasi yang mampu mengelabui otak kita. Hakikatnya, ianya bukanlah satu lingkaran, tetapi hanya satu siri bulatan berpusat yang membentuk lingkaran tersebut.

ilusi optik fraser spiral
Ilusi Gambar Bergerak

Kadang-kadang kontras warna dan penempatan sesuatu elemen tertentu mampu menipu otak kita berfikir bahawa beberapa imej atau gambar tersebut bergerak padahal sebenarnya mereka statik.  Situasi ini terjadi jika anda perhatikan gambar di bawah:

ilusi gambar bergerak

ilusi optik - papan catur bergerak
ilusi optik- papan catur bergerak
ilusi optik - roda kelihatan berpusing walhal ia sebenarnya tidak
ilusi optik - roda kelihatan berpusing walhal ia sebenarnya tidak

Ilusi Dinding Cafe
Satu contoh ilusi mata yang klasik ialah Ilusi Dinding Cafe, yang mula ditemui oleh Dr. Richard Gregory. Dalam ilusi ini, garisan-garisan tersebut kelihatan bengkok, padahal hakikatnya mereka merupakan garisan-garisan yang lurus dan selari. Hanya cuba perhatikan betul-betul, anda akan pasti dapat melihatnya.

ilusi optik dinding cafe

The Hermann Grind

ilusi optik - the herman grid

Ilusi ini pertama kali ditemui pada tahun 1870 ditandai dengan kemunculan berselang-seli  titik berwarna kelabu yang tampaknya menyambung permukaan putih dan latar belakang hitam.  Namun, setelah kita melihat dengan lebih dekat, kita akan dapati titik-titik “ajaib” itu menghilang. Ilusi ini dapat dijelaskan oleh disonansi yang terjadi dalam bidang reseptif dari otak.

Kekaburan Fotografik
Sekarang terdapat banyak ilusi berdasarkan konsep ini. Kekaburan fotografik menguji imaginasi anda serta kemahiran pengamatan anda dengan meletakkan gambar berbeza yang dapat dirasakan dengan melihat dari sudut yang berbeza. Contohnya, bolehkah anda melihat kedua-dua wanita muda dan wanita tua dalam gambar di bawah?

ilusi optik - wanita muda dan wanita tua

Bermasalah mencari penyelesaian tentang gambar ini? Berikut adalah sedikit hint/petunjuk untuk menjadikannya lebih mudah: dagu wanita muda itu sebenarnya membentuk hidung wanita tua.

Jika yang satu ini sepertinya terlalu jelas untuk anda, cuba amati gambar di bawah. Gambar ini benar-benar mencabar kemampuan otak anda membuat pengamatan dengan lebih terperinci. Bolehkah anda mencari harimau yang tersembunyi dalam gambar ini?

ilusi optik - harimau tersembunyi

Lukisan ini mungkin kelihatan seperti tidak lebih hanya sebuah lukisan pemandangan biasa yang indah tetapi sebenarnya ia mengandungi rahsia yang tidak dapat dijumpai hanya dengan sekilas pandang.

Sudahkah anda menjumpai “the hidden tiger” yang dimaksudkan pada gambar di atas. Jangan hanya pandang pada gambar harimau yang anda nampak sahaja….

Lain2 Artikel Menarik:

tokjogho

Mengapa Tok Jogho? Sebenarnya, Tok Jogho merupakan ketua dalam satu-satu persembahan Dikir Barat yang amat popular di Kelantan. Penggunaan nama Tok Jogho sebagai pentadbir laman web PanduanPercuma.info adalah berdasarkan fakta yang mana dalam setiap persembahan Dikir Barat, Tok Jogho merupakan nadi kepada keseluruhan persembahan di mana beliau perlu bijak mengatur kata-kata dan menyusun ayat agar persembahannya terserlah dan menarik, lain daripada yang lain. Itulah matlamat PanduanPercuma.info - ingin menjadi sebuah laman web berbahasa Melayu yang unik, penuh dengan maklumat dan informasi kepada semua.

One thought on “Ilusi Optik – Ajaibnya Otak Manusia

  • 25/08/2013 at 11:26 am
    Permalink

    keren banget semua gambarnya

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*